Ke každé objednávce kanystr baru nebo hasičák baru DÁREK ZDARMA

Co je práškové lakování?

Naše kanystry a hasičáky jsou továrně originálně lakovány práškovou barvou přímo u oficiálního výrobce, což zaručuje tu nejvyšší kvalitu. To máte jako s novým autem, tovární lak je nejlepší! Zde Vám ale popíšeme, co je práškové lakování a jak probíhá.

Práškové lakování je typ povrchové úpravy, kde se suchý lakovací prášek nanáší na kovový předmět a následně je vytvrzen pomocí tepla. Proces práškového lakování je oblíbený díky své odolnosti, dlouhé životnosti a kvalitě povrchu. Zde je základní přehled procesu práškového lakování:

  1. Příprava povrchu: Před lakováním musí být povrch předmětu řádně připraven. To může zahrnovat odmaštění, odstranění rezavých míst a chemické nebo mechanické odbarvení. Předmět může být také fosfatován, což vytváří tenkou vrstvu fosfátu na povrchu, která zlepšuje přilnavost práškového laku a zvyšuje odolnost proti korozi.

  2. Nanesení prášku: Práškový lak je aplikován pomocí elektrostatického stříkání. To znamená, že prášková částice jsou elektricky nabity a stříkány na předmět, který má opačný elektrický náboj (obvykle je uzemněn). Toto elektrické pole způsobuje, že prášek se přitahuje k povrchu předmětu a zůstává na něm před vytvrzením.

  3. Vytvrzení: Po nanesení prášku je předmět vložen do pece, kde je vystaven vysokým teplotám. Teplota způsobuje tavení práškových částic a jejich spojení do hladké, nepřerušené vrstvy. Když se lak ochladí, vytvoří tvrdý a odolný povrch.

  4. Kontrola kvality: Po vytvrzení je důležité prověřit kvalitu lakování. To zahrnuje kontrolu rovnoměrnosti pokrytí, tloušťky vrstvy a odolnosti povrchu.

Výhody práškového lakování oproti tradičním mokrým lakovacím metodám zahrnují lepší odolnost proti poškrábání a korozi, ekologickou efektivitu (méně odpadu a rozpouštědel) a schopnost vytvořit různé textury a efekty na povrchu předmětu.

Košík